Το in-aliveri πρόσφατα επισκέφτηκε το (Κ.Μ.Κ.) κλιμάκιο μεταλλικών  κατασκευών της  Δ.Ε.Η.  στον Πρινιά.

Ο λόγος για να δούμε όλοι σε τη κατάσταση είναι η περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή. Το πρώην λιγνιτωρυχείο της  Δ.Ε.Η.,  που έδωσε ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Άρχισε την λειτουργία του από το 1873 με μικρές διακοπές ,πιο σημαντικά σας θυμίζουμε τα γεγονότα του 1933 με την σύσταση του σωματίου και κατά την γερμανική κατοχή 41-44 όπου εντάθηκαν οι εργασίες. Παρουσίασε φυσικά μεγάλη δραστηριότητα από το 1951 όπου τροφοδοτούσε με λιγνίτη το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της  Δ.Ε.Η. στην χώρα που βρίσκετε στον Κάραβο . Σήμερα αν εξαιρέσουμε τους λιγοστούς εργαζόμενους που απέμειναν βρίσκετε σε κατάσταση ερήμωσης.  Δυστυχώς τόσο οι τοπικοί άρχοντες, οι βουλευτές όλων των κομμάτων που εκλέγονταν από την ευρύτερη  περιοχή όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και η έλλειψη κουλτούρας της περιοχής και φυσικά των χωριών που γειτονεύουν, όσο και οι διοικήσεις της  Δ.Ε.Η. δεν έκαναν τίποτα για την ανάδειξη του χώρου που θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πάρκο με πολλές  δυνατότητες μιας και ο χώρος προσφέρετε για πάρα πολλές δράσεις. Το λιγοστό προσωπικό που ασχολείται με μεταλλικές κατασκευές για ταινιόδρομους,  με πρωτοβουλία του, και πολύ μεράκι, έχει ανακατασκευάσει μια ατμομηχανή  JUNG  του 1957, ένα βαγόνι μεταφοράς λιγνίτη, ένα βυτίο και τον θάλαμο που ανεβοκατέβαζε τους  λιγνιτωρύχος  στα υπόγεια και σίγουρα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα αν είχε την υποστήριξη που απαιτείτε.

Τα ανακατασκευασμένα  μηχανήματα  σε μια προσπάθεια να μην χαθούν θα βρίσκονται  σε χώρο που θα διαμορφωθεί  << για ιδία χρίση>> δίπλα στην << ΣΧΟΛΗ >> μια άλλη μεγάλη πληγή που πολιτικά συμφέροντα δεν θέλησαν  να λειτουργήσει ποτέ, και γι’ αυτό το έργο δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και μείνε ανεκμετάλλευτο.

 Στο χώρο του λιγνιτωρυχείου  βρίσκετε άλλη μια ατμομηχανή που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο  αλλά για την ώρα κανείς δεν ασχολείται να την αναδείξει.

Ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης στην ιστορία της άλλοτε χρυσοφόρας πηγής του Αλιβερίου και κατ' επέκταση της Ελλάδας.  Το ρεπορτάζ  γίνετε  σε μια προσπάθεια ανάδειξης  της περιοχής  και καλεί τους αναγνώστες να βάλουν ο καθένας το δικό του λιθαράκι . Όλοι μαζί αν συνεργαστούμε  σίγουρα  θα καταφέρουμε πολλά, για να είναι υπερήφανες οι επόμενες γενιές για εμάς. Ο στόχος είναι να ασχοληθούμε με συχνές αναφορές  και οχλήσεις για το θέμα έπεται συνέχεια…

Ιστορικές αναδρομές .

Από το βιβλίο του Γιώργου Κατσαμάγκου  Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου

Σχετικά με μας

To in-aliveri.gr δημιουργήθηκε με πρώτο στόχο την ενημέρωση και προώθηση  του Αλιβερίου σαν ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό, θέλοντας να αναδείξει κάθε πολιτιστική και όχι μόνο δραστηριότητα . Άμεση και έγκυρη παρουσίαση όλων  των ειδήσεων του Δήμου μας

 

Επικοινωνία

Τα γραφεία μας

Κεντρικά
Αλιβέρι | Εύβοια
+ 30 697 725 9270
info@in-aliveri.gr
Υποκατάστημα
Κάρυστος | Εύβοια
+ 30 22240 26466
info@in-aliveri.gr

Τελευταία νέα

25
Ιουλ2019

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ...

Με την υποστήριξη του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης στο Μηλάκι Ευβοίας

17
Ιουν2019

GRECO ARTE (Άνεμοι φ...

Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων της τρίτης GRECO ARTE (Άνεμοι φιλίας και πολιτισμού ) θα πραγματοποι...